Saturday, October 26, 2013

Baru daftar BBM

Mungkin agak jakun sikit bagi pengguna Android. Tapi tidak jakun bagi pengguna Blackberry.

Macam biasa, Android ada App Mesenger baru. Padahal dah lama benda ni cuma baru ada dalam Android.

Jom la ber BBM



posted from Bloggeroid

Friday, October 25, 2013

Zzzz...

Phew... Phew... Phew...

Lama sungguh abaikan blog ni. Sebenarnya banyak dalam otak ni nak di kongsikan. Tapi bila tunda dan tunda nak post, maka hilanglah apa yang nak di ceritakan tu.

By the way, Now saya dah mula download Application Boggeroid. Maybe easy sikit untuk mengarut dalam blog ni. Rasa rugi pula kan bila dah buat blog tapi tak post anything. Tak kisahlah post yang suka atau duka atau merapu meraban.

Actually tak tau nak mengarut pasal apa. Ni pun just main taip. Menaip dalam kelas. Nampak sangat tak fokus dalam kelas. Bila entah nak berubah diri ni. Ingat kan ada pepatah, Ubah lah diri kamu sebelum orang lain mengubah diri mu. Eh, ada ke? Entah saya pun tak pasti.

Yang pastinya, diri kita sendirilah harus mengubahnya. Kita sendiri tahu mana lemah dan kurangnya diri sendiri. Tapi ramai yang tak nak mencari kelemahan tu. Ada juga yang dah jumpa kelemahan, tapi masih belum merubahnya kepada kebaikan.

Sampai bila kan nak biarkan diri ini terus di belenggu kekurangan dan kelemahan. Orang lain sudah maju, kita masih duduk mengaju itu dan ini.

Ada juga yang punyai kehebatan dan luar biasa, tapi berapa ramai yang gunakan kehebatan luar biasa nya itu pada landasan yang benar.

Semoga sama sama kita dapat ubah diri ini kearah kebaikan.

Jom sahabat.

posted from Bloggeroid

Wednesday, October 16, 2013

Sunday, October 13, 2013

Percubaan. Satu Dua Tiga.

Bismillah.

Lama sungguh rasanya tak update blog ni. Bukan rasa,tapi memang benar.

Kali ni just nak try update pakai Application Bloggeroid by Play Stor. Saya mau tengok sama ada okay atau tidak.
Hewhewhew.

Bye.

posted from Bloggeroid

Tuesday, October 8, 2013

Tuesday, July 30, 2013

Ramadhan 1434H.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, Sekali lagi umat Islam di dunia menyambut Bulan Ramadhan Al Mubarak untuk tahun yang ke 1434 H.

Tahun ni, sekali lagi saya diberi keizinan daripada Illahi untuk menyambut Ramadhan Al Mubarak sepenuhnya bersama kedua Ibu Bapa saya. Tidak seperti tahun-tahun sebelum ni kerana saya berpuasa bersama sahabat-sahabat kerana tunaikan tanggung jawab sebagai pelajar.

Ini adalah kali pertama saya puasa sepenuhnya di Sibu. Kalau sebelum ni saya berpuasa di Semenanjung. Banyak perbezaan berpuasa di Pulau Borneo dan Semenanjung Malaysia. Antaranya :

i. Masa
Di pulau borneo, waktu sahur dan iftar lebih cepat dan awal berbanding di Semenanjung. Kalau di Semenanjung waktu iftar rata-ratanya 7.20 PM - 7.30 PM , tapi saya di Sibu pukul 6.50 PM sudah beriftar. 
Beriftar pukul 6.50 PM , habis makan pukul 7.00 PM .
Begitu juga di waktu sahur. Pukul 4 AM dah bangun siapkan makanan, pukul 5 AM dah berhenti makan.

ii. Solat Teraweh
Ini saya tidak pasti bagaimana solat teraweh di masjid tempat lain berlokasi di Kepualaun Borneo ni.
Kalau di kawasan rumah saya di Sibu ni, Imam solat Teraweh 8 Rakaat sahaja dan di turuti dengan Solat Witir. Bukan malas nak laksanakan 20 Rakaat, tetapi mungkin di sebabkan faktor kelainan cuaca dan faktor kawasan sekeliling. Lagi pun kami tinggal di Kem, rata-rata penduduk yang pergi ke Surau adalah penduduk kem sahaja. Di mana saf lelaki dalam 5~6 baris manakala saf wanita 3~4 Baris.

iii. Bazaar Ramadhan.
Rindu sangat nak merasa suasana Bazaar Ramadhan di Semenanjung. Suasananya tidak jauh beza. Sama sahaja. Tapi mungkin sebab kat Bazar sini tak ada jual Air Katira, tu yang rindu BAzar kat semenanjung.

Setakat ni itu je lah yang saya nak kongsikan. Sebenarnya dah lama tak update blog. Tetiba pulak Twitter kena Tweet Limit, Bosan punya pasal, Update la! ^_^

Selamat Berpuasa!

Monday, April 22, 2013

Lagu Itu. Sama Maksudnya. Untuk Ayah Saya.

Menung... Aku termenung...
Di bawah langit yang mendung...
Aku bersenandung...

Tenang... Jiwa ku tenang...
Lirik yang indah aku berdendang...
Airmata ku mula bergelinang...

'Impian Seorang Nelayan'...
Aku dendangkan...
Wajah ayah aku kenangkan...
Pengorbanan ayah, Takkan ku lupakan...

Tuesday, April 16, 2013

Hilangkan Gelap Itu.

Untuk apa di fikirkan...
Untuk apa di kenangkan...
Untuk apa di bayangkan...
Jika ia membelenggu fikiran...

Untuk apa gelap itu...
Untuk apa...
Dan apa...

Kotak pemikiran...
Jangan di kusutkan...
Biarkan ia tenang...

Yang hitam itu gelap...
Hanya membinasakan...

Hentikan gelap itu...
Mentari pasti muncul...
Menyinari hidup itu...
Suatu hari nanti... Pasti...

Keluh...

Untuk apa keluhan kecil ni...         
Untuk apa yang di keluhkan...

Keluh yang dihasilkan...
Bukan untuk di sesalkan...
Tetapi untuk di selesaikan...

Hentilah mengeluh...
Agar hati tidak keruh...

Friday, April 12, 2013

Di Atas Motor. Ku Menangis.

Sebak...
Aku sebak...
Di atas motor itu aku sebak...

Di saat motor bergerak laju,
Mulut ku mendendangkan lagu...
Lagu untuk ayah. Lagu untuk ibu...

Mengalir...
Air mata ku mengalir...
Diatas motor bergerak ianya mengalir....

Aku sebak. Aku pilu. Aku rindu.
Terkenangkan ibu bapa ku...

Di atas motor itu...

Apa.

Terduduk aku sambil memikirkannya...
Apa yang difikirkan, tidak ketahui...
Apa yang ku mahu, tidak ku pasti
Apa yang bakal berlaku, akan ku nanti...
Apa jua dugaan, akan ku tempuhi...

Thursday, April 11, 2013

Awak. Kamu.

Disana Awak. Disana juga Kamu.
Siapa awak. Siapa kamu.
Hurmmmm...
Nafas yang dalam ku tarikkan...
Keluhan kecil ku lepaskan...

Duduk ku ditirai kamar...
Mataku melirik...
Tangan ku mulai gapai...
Sikecik bimbit ku capai...

Awak ku sapa. Kamu ku sapa...
Dua wanita sedang ku bermesra...

Siapa awak. Siapa kamu...
Hatiku bertanya...

Aku Rindu

Aku rindu saat itu...
Bukan saat aku dengan kau...
Tetapi saat aku menyendiri...

Aku rindu gelaran itu...
Bukan gelaran bersama kau...
Tetapi gelaran aku menyendiri...

Aku rindu saat itu...
Bukan keluar bersama kau...
Tetapi keluar bersama yang lain...

Aku rindu saat itu...
Bukan saat bersama kau...
Tetapi dengan orang lain...

Dan...
Aku akan merindui...
Saat bersama kau, dia dan mereka...

Aku Rindu...
Dan terus merindu...

Ungkapkan Kata Itu

Ungkapkan kata...
Agar ku gembira...

Ungkapkan kata...
Agar ku suka...

Ungkapkan kata...
Tak mungkin ku duka...

Ungkapkan kata...
Tak mungkin ku hiba...

Ungkapkan kata...
Tak mungkin ku kecewa...

Ungkapkan kata...
Agar ku terus merasa...

Cinta...
Ungkapkan...

Tunggu

Tunggu...
Jangan dia pergi...
Kerna hujan rintik tadi belum reda...

Tunggu...
Jangan dia pergi...
Kerna aku mahu kan dia...

Tunggu...
Jangan dia pergi...
Kerna dia bahagiakan ku...

Tunggu...
Jangan dia pergi...
Kerna ku...
Mahu dia tunggu...

Rintik

Rintik demi rintik...
Air turun merintik..
Hati ku mula berbisik...

Rintik demi rintik...
Hati ini berbisik....
Apakah yang dibisik...

Rintik hujan merintik...
Hati ku terus berputik...
Siapakah yang memutik...

Si dia yang cantik...
Hati ku diputik...
Hujan turun rintik...
Terhenti sedikit....

Harapan

Aku berkata jangan mengharap...
Kelak kau kan kecewa...

Aku berkata jangan mengharap...
Kelak kau kan hampa...

Aku berkata jangan mengharap...
Kelak kau kan merana...

Aku berkata jangan mengharap...
Dan kau terus mengharap...

Apakah akan tercapai harapan kau itu...
Hanya takdir penentu segala...

Harapan itu...

Tanya Sama Hati

Tanya sama hati...
Apa sebab getar...
Nanti jawab hati...
Dia yang gegar...

Tanya sama hati...
Apa itu suka...
Nanti jawab hati...
Tanyalah dia...

Tanya sama hati...
Apa itu cinta...
Nanti jawab hati...
Aku cinta dia...

Disini...

Hati menyendiri...
Tiada siapa ketahui...
Apa yang harus ku ungkapi...
Mungkin hanya disini...
Ianya untuk hati ini...
Agar tidak menyendiri lagi...

Tabahlah wahai hati...
Takdir dari Illahi...
Pasti...

Tiada Arah Tuju

Penat...
Cuaca redup... Matahari tak ada... Tapi bahang...
Hari Khamis yang tak ada arah tuju.
Semalam planning nak pergi PKU UTHM nak junpa doktor gigi nak buat tampalan kekal. Tapi aku malas nak pergi. Mungkin sebab cuaca yang panas. Tapi tak panas. Mungkin bahang.

Tapi dah naik motor. Motor dah start. Motor pun dah bergerak. Sampai bandar hasrat terbatal. Tiba-tiba tukar planning. Pergi Bukit Pasir singgah Bank Muamalat. Nak minta reset imuamalat tapi dia suruh call Customer Service. Okay balik. Singgah Maybank pula. Nak suruh reset Maybank2u. Pun sama suruh call Customer Service. Okay.

Baliklah semula ke teratak rumah. Penat. Bahang. Aku nak rehat.

Monday, April 8, 2013

Kerjaya?

Ketika sedap menghembus asap Surya tiba-tiba mata aku terpandang cahaya lampu yang dipasang pada tiang TNB.
Terus aku fikirkan masa depan aku. Apakah aku bakal menjadi seorang Jurutera? Apakah aku bakal menjadi seorang Juruteknik? Apakah aku bakal menjadi seorang pendidik?

Mungkin Jurutera. Ya aku cuba usahakan mendapat title Jurutera. Sia sia hampir  bakal 8 tahun belajar Kejuruteraan Elektrik tapi tak kerja sebagai Jurutera Elektrik.
Aku akan gapai. Moga Allah tunaikan.
Doa Usaha.

Membaja + Menyawit

Cuti seminggu bermula. Bila dah cuti pun pasti duduk rumah pun bosan. Tapi sekarang kurang bosan sebab tolong abahtok membaja dan bersawit hari tu. So terisilah juga masa lapang. Dua hari lepas tolong abahtok membaja kat ladang sawit tanah wakaf. Hari ni membaja and angkat pelepah sawit kat ladang Ayer Itam. Penat so kena Rest.

Cuba post pakai HP.

Saja je nak try post sebab dah lama tak post. Ni pun post pakai HP. HP apa? Esok aku cerita. Bye.

Sunday, March 31, 2013

Thursday, February 21, 2013

I am BEF Student...

Hai. Patutnya entry ni di post pada beberapa hari yang lalu. Tapi memandangkan agak busy yang dibuat dan malas so itulah yang tertunda.

Sekadar ingin saya kongsikan kepada awak semua, yang saya kini sudah bergelar pelajar UTHM kembali. Alhamdulillah, setelah tamat dua tahun di peringkat Diploma, kini saya kembali semua ke UTHM untuk peringkat pengajian Ijazah Sarjana Muda.

Saya seorang pelajar dari Fakulti Kejuruteraan Elektrik & Elektronik. Dalam program Elektrik Kuasa (BEF).

Inn Sya Allah saya akan lakukan yang terbaik! 
Now kena berubah.. Hihi! Doakan saya ye supaya saya boleh lakukan dengan baik. =D

Saturday, February 2, 2013

Terima Kasih UTHM

Alhamdulillah, perasaan macam biasa. Ada gembira + ada biasa.

Anyway, sekali lagi aku akan menjejakkan kaki ke Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) yang berlokasi di Parit Raja, Batu Pahat Johor.

Kalau sebelum ni pengajian aku di sana ialah Program Diploma (2 Tahun), kali ini aku akan melanjutkan lagi ke Program Ijazah Sarjana Muda. Kalau dahulunya di panggil Senior, kini bakal dipanggil Junior. Haha!

Inn Sya Allah kami (intake Februari 2013) akan daftar ke UTHM pada 14 Februari 2013 pada waktu 8 Pagi hingga 12.30 TghHari waktu Malaysia.

Tak sabar rasanya nak jejak kaki semula. Entah apalah corak yang akan kami tentukan kali ini.

Terima Kasih UTHM kerana menerima kami sekali lagi. 

Program:SARJANA MUDA KEJURUTERAAN ELEKTRIK (SISTEM KUASA) DENGAN KEPUJIAN
Kod Program:BEF
Tempoh Program:4 tahun
Fakulti:FAKULTI KEJURUTERAAN ELEKTRIK DAN ELEKTRONIK
No Matrik:DE12***0
Kolej Kediaman:PERWIRA
Alamat E-mel:DE12***0@student.uthm.edu.my

Borang-borang belum pun cetak, Minggu depan baru nak isi borang and buat check up badan kat Klinik Kerajaan. Yuran maybe bayar bila dah balik semenanjung. Kat Sibu ni tiada Bank Muamalat. So x bole nak Bank In.

SSPN pun kena buat sebab nak mohon PTPTN, *Makin bertambah hutang eak! Tapi tak apa, nak study kan? Takkan nak semua free. Malu kalau asyik meminta ni. Dah pandai pinjam, pndai bayar ye.

Barang-barang keperluan untuk study ni rasanya tak payah nak beli sebab guna apa yang ada masa Diploma hari tu. Membazir kalau nak beli lagi.

Persiapan setakat ni kasih lagi 0% hihihi!

Welcome Back!

Friday, February 1, 2013

Flavour dari Cikang (Vape On)

1 February 2013 aku mulakan hari aku dengan layan flavour dari Cikang. Kalau sebelum-sebelum ni aku layan flavour dari HangSen. 

Opss sebelum tu, entry ni aku nak story pasal E-Cig. More to taste flavour. Hehe. Kena bagi tau awal-awal risau ada yang tak faham pula nanti apa yang dimaksudkan.

Okay-okay, Flavour ni seperti yang korang tahu ialah perisa. Cikang ni pula syarikat pengeluar flavour liquid untuk E-Cigarette. Boleh layari laman sesawang Cikang, klik link ni

Macam-macam perisa yang ada jual, aku try produk Cikang ni sebab ni produk dari Malaysia, so nak try lah kan. Sebelum ni aku try dari HangSen, buatan China punya. Cikang ni hasilkan 3 jenis sukatan Nikotin iaitu 12mg , 6mg and 0mg. So aku nak try yang 0mg dimana tiada nikotin dalam ni. Perisa pula aku pilih 3 jenis perisa iaitu Red Apple, Watermelon dan Grape. Ketiga-tiga ni tiada Nikotin seperti apa yang aku minta. Dengan harga RM55.00 maka dapatlah aku beli ketiga tiga flavour ini. Tiap-tiap botol mengandungi 30ml.



Berkenaan dengan rasa pula so far aku rasa oklah Red Apple dia, cuma Watermelon kurang sikit. Tapi adik aku yang perempuan tu cakap Watermelon ok. Dia suka. Grape aku tak layan berapa sangat. Aku layan biasa-biasa je.

Anyway, lepas ni aku dah tak nak layan produk HangSen sebab tiap kali aku hisap mesti batuk. Tapi bila aku layan Cikang punya, tak batuk. Adik aku pun sama tak batuk. HANGSEN punya keras. Ni ok. 

Kepada Vaporize sekalian, try lah ya!

Keep Calm and Vape On!

Sarawak punya Buah Mata Kucing

Mana dia peminat-peminat kepada Buah Mata Kucing? Haaa.. Ini kali saya mau kongsi tentang Buah Mata Kucing yang terdapat di Negeri Sarawak.

Kalau kat Semenanjung Malaysia, mesti korang akan beli Buah Mata Kucing yang kulitnya coklat tu kan?
Tapi kalau kat Sarawak, Buah Mata Kucing nya lain sikit. Nak katakan lain tu, ialah lain dari segi luaran sahaja. 

KULIT :
Kulit buah mata kucing berwarna Hijau! Kulitnya juga seakan Buah Laici, cuma kalau buah Laici berwarna merah tapi Buah Mata Kucing ni berwarna Hijau. Kalau dia dah tua sedikit akan ubah jadi warna yang lebam lebam.

RASA:
Rasa dia sama je dengan Buah Mata Kucing biasa yang kat semenanjung. Warna dalam pun sama. Biji dia pun sama. Tak ada beza. 

HARGA:
Alamak, harga aku tak tau la pula, bergantunglah dengan harga pasaran.




Saya Pengguna E-Cigarette!

Semenjak baru-baru ni, Malaysia di hangatkan dengan kewujudan gajet elektronik terbaru iaitu Rokok Elektronik (E-Cigarette). Kehangatan yang diperkata oleh Pihak Kerajaan ialah Rokok Elektronik ini merbahaya (katanya....).

MERBAHAYA!!!!! Ooo.. merbahaya. Malah ada pihak juga mendakwa Rokok Elektronik ini lebih merbahaya daripada rokok tembakau yang gulung tu! Amboi Amboi Amboi.....

Kajian 100% belum lagi disahkan, terus ada pihak mengeluarkan kenyataan begitu. Pihak manalah tu kan. Sebenarnya bukan apa, mungin pihak kerajaan bimbang dan khuatir KERANA rata-rata Perokok Tegar (yang hisap Dunhill,Marlboro,Winston) telah berpindah atau berubah arah dengan menggunakan E-Cig.

Kenapa mereka khuatir?? Kerana, apabila golongan-golongan Perokok tTegar ini tidak membeli Rokok Tembakau, maka jualan rokok-rokok tersebut akan MERUDUM! Tahukah anda, Malaysia tersangat bergantung kepada cukai rokok? Haa... Apabila jualan mulai merudum, maka ekonomi Malaysia sedikit terjejas.

Mungkin ada yang tak tahu Apa dia Rokok Elektronik. Okay ni aku terangkan daripada SUDUT aku la ea, kalau nak yang lebih detail anda boleh baca di laman2 yang lain, Just Google E-cig je. Kompom banyak keluar.

E-Cig ni ialah komponen elektronik yang seakan rokok, cuma ianya tidak menggunakan bahan api (mancis atau lighter). Ianya hanya menggunakan Bateri, Atomizer, dan Cecair. Dengan ketiga-tiga benda ini yang kan berhubung dengan alat elektronik, maka akan terhasillah satu Wap Air yang menyerupai asap.

Itu je pun, Okay-okay, untuk cecair nya pula, ada berbagai perisa yang rasanya seperti buah-buahan. Ala-ala sisha! Serius tak tipu, aku hisap perisa Grape, cool je rasa anggur. Aku pakai perisa Apple, cool je rasa Apple. Cecair ni plak ada campuran PG dan VG di mana campuran ini juga di gunakan dalam pembuatan Aiskrim dan makanan lain. Selain itu, terdapat juga pelarut Nikotin di dalam cecair tersebut. Pelarut Nikotin pula ada berbagai-bagai sukatan untuk pengguna bermula dari 0mg (tiada nikotin), 6mg(medium), 12mg(high nikotin). So dengan ada pilihan ni, pengguna boleh mencuba berbagai tahap nikotin untuk mengawal pengambilan nikotin.

Untuk Wap Air (asap) yang terhasil, haa... Wap Air ni sememangnya akan menghasil Asap. Asap yang tersebar itu bukanlah asap yang merbahaya, malah asap itu juga berbau wangi dan tidak merbahayakan orang sekeliling. Just imagine Kabus Tebal, maka seperti itulah. Malah, Wap Air yang tersebar itu boleh disebarkan didalam bilik yang ada pendingin hawa (bilik Air Cond). Jika dalam bilik air cond tu ada Smoke Detector, Smoke detector ini tidak akan dapat detect asap wap air tersebut.

Selamat Datang February 2013

Alhamdulillah. Kita masih lagi bernafas sehingga 1 Februari 2013 bersamaan dengan 20 Rabaulawal 1434 Hijrah.

Semoga pada bulan Februari ini, kehidupan kita terus maju, terus melangkah kehadapan. Januari 2013 sudah tutup tirainya, sudah semestinya kita tidak akan bertemu lagi dengan Januari 2013 yang sudah berlalu. Hanya tinggal kenangan dan memori.

Mana yang baik jadikan kenangan, mana yang buruk jadikan pengajaran

Semoga kita terus melangkah kehadapan disamping menambahkan Iman dan Taqwa dalam diri ini.


Tuesday, January 29, 2013

UBAT SEJUK untuk ULSER MULUT

Maaf ye! Saya post pasal ubat-ubatan lagi. Dah macam blog pakar perubatan pula! Cewahhh!!!!! 
Aku Memang Poyo!!! 

Okay-okay, manusia tak lari dari kena sakit Ulser Mulut kan? Kalau orang kampung panggil Mati Ikan atau Mata Ikan. Haa.. so jangan pelik kalau ada orang cakap dia kena Mata Ikan, maksudnya bukan die makan Mata Ikan and dapat penyakit sakit mata, tu maknanya dia kena penyakit yang sama dengan Ulser Mulut atau lebih lagi dikenali dengan Bibir Pecah. TETAPI Ulser Mulut ni bukan sekadar di bahagian bibir je. Malah turut akan ada di bahagian tepi bibir, bawah lidah, tepi lidah dan yang paling perit ialah di bahagian tekak. So kepada sesiapa yang mungkin sakit tekak especially bila nak telan air liur tu, cuba nganga mulur korang besar-besar and suluh lampu and then tengok ada tak ketumbuhan Ulser di bahagian tekak. Jika ada, maknanya anda bukanlah terkena penyakit sakit tekak biasa, tetapi tulah ulser di bahagian tekak. 

Okay -okay, kita sambung, kalau bab macam mana terkena ulser ni?
Okay ini apa yang berdasarkan pengalaman saya yang selalu kena ok. Selalunya manusia ni kena ulserkan sebab :

PERTAMANYA ialah PERUBAHAN CUACA.
KEDUANYA ialah sebab KEMURUNGAN. Haa.. yang selalu tension pu boleh kena ulser, banyak berfikir sampai murung pon boleh kena. KETIGANYA sebab
KETIGANYA sebab TAK BAYAK CAKAP. Ini sebab mulut tak aktif, daging dalam mulut ni kena banyak bergerak, so kena selalu banyak cakap. pot pet pot pet lah jawabnya
KEEMPAT sebab kekurangan Vitamin, so pandai-pandailah ambik vitamin untuk tambah kekuatan badan.
Dan YANG TERAKHIR ialah kita sangat kurang minum air masa. Itulah sedikit mengapa Ulser pernah datang dalam mulut saya. Datang sorang tak pe lah gak, kekadg bawa kawan. Hampeh tol...

Okay-okay, bab rawatan pulak kita masuk!

Kalau rawatan Tradisional kompomlah letak GARAM kan? Korang sanggup? Saya sanggup aje. Tapi sesetengah orang tak sanggupkan? Pedih memang pedih, tapi nikmat sebenarnya letak garam, ibarat kena seksa dengan orang jahat! Haha.

Okay bawah ni Ubat yang saya selalu guna. Nama dia WATERMELON FROST. Ubat ni jenis serbuk, bukan cecair atau gel sapu macam BONJELA.

Rasa dia PAHIT tapi sekejap je. Lepas tu tempat ulser tu akan rasa sejuk bila dah letak ubat ni. Cara guna senang. tengok dulu gambar dia bawah ni sebab ada dua jenis bungkusan

Ubat yang ni bahagian depan die jenis muncung, so nak guna kena letak di bahagian ulser and picitkan dia. Pada saya guna ni susah sikit sebab kalau kena ulser bahagian tekak, boleh mereka ubat ni ke tempat lain. PAHIT gila nanti!
*Gambar ni saya download dari tenet, TQ kepada pengupload.

Yang ni pun sama Watermelon Frost, cuma ni jenis lain. Kalau nak guna, pakai cotton bud and letak di bahagian ulser. Mudah sikit yang ni.


Ubat ni TAK PEDIH dan TAK SAKIT, tapi pengguna akan rasa sejuk lepas guna ni. Belilah ye. Kat Watsons pun ada kalau tak silap. Harga tak tahu. Kalau tak ada kat Watson, boleh beli di kedai Ubat Cina. Pahamlah dia nanti.

Selamat mencuba!

UBAT SAKIT GIGI

Pernah Sakit Gigi? Tak Pernah?

Gigi berlubang? Ada Kuman? Tak gGosok Gigi? Gigi Berkarat?

SAKIT GIGI, siapalah yang suka kenakan? Kalau dia suka kena sakit gigi, memang gilalah manusia macam tu. Tahu tak dengan adanya Sakit Gigi ni, boleh rosak mood kita sehari? Malah membuatkan kita nak lakukan apa2 perkara pon jadi malas!

Bila dah datang denyutan nadi cinta sakit gigi ni, Perhhhhh.. memanglah sengsara! Macam-macam perasaan ada waktu kena sakit gigi ni! Hadoi hadoi hadoi... Kalau bole rasa macam nak duduk kat dalam gua yang tak ada bunyi bising. Kadang-kadang bila dengar lagu pun boleh bertambah denyutan sakit gigi ni.

Haaaa... Tapi ini saya nak bagi satu ubat yang mungkin boleh kurangkan sakit gigi tu. Ubat ni saya dah guna dari dulu lagi. Kepada yang kena gigi berlubang, mungkin sesuai. Ubat ni saya guna and kesannya okay. Kadang-kadang sakit gigi berlubang tu hilang sampai sebulan. Nak tau ubat apa? Ini dia bawah ni


Cara guna dia pun senang, mula-mula kalau ada lubang tu, bersihkan kawasan berlubang tu. Lepas tu ambil cotton bud and then letakkan ubat ni atas cutton bud tu. OPSS!!! sebelum tu kalau untuk gigi berlubang, better amik kapas je, kapas di bulatkan and pakai penyepit. Ok then penuhkan kapas cotton bud tu dengan ubat tu. kemudian nganga mulut and letak kat bahagian gigi berlubang. Selesai!

Okay lepas dah letak, nanti akan rasa pahit sangat sangat! Oleh demikian, jangan telan kalau pahit, ludah la kalau tak tahan, apa pun jangan tanggalkan kapas cotton bud tu. Biarkan beberapa jam. Kalau pakai waktu malam, Inn Sya Allah esok ok dah tak sakit. 

Tu je! So boleh dapatkan ubat di farmasi Watsons, kat Guardian saya rasa tak ada jual benda ni. Saya dah berkali-kali beli di Watsons. Harga bawah RM6.00!


Pesanan : Mungkin sesetegah orang giginya tetap akan sakit lepas guna ubat ni, ini bermakna gigi anda tidak boleh terima guna ubat ni. Mungkin kena guna ubat lain. Macam saya, gig saya tetap akan sakit bila guna Ubat Sakit gigi Hurix yang jenis tablet tu. Sebab tu saya tak guna ubat tablet tu!


KEMUDIAN, bila gigi dah tak sakit, pastikan anda pergi ke klinik gigi untuk buat tampalan. Gigi anda mungkin akan berulang sakitnya jika dibiarkan tanpa rawatan. Okay!





Jagung Jagung Jagung Jagung!!!

Suka makan jagung? Suka Air Jagung? Suka kuih Puding jagung? Suka Kek ada Jagung? Suka Jagung Bakar? Suka Bubur Jagung?

TAPI... Pernah korang makan Jagung dalam tin? Alaaa... Jagung yang dalam tin untuk di buat puding atau kuih-kuih tu. Haaa.. Jagung tu lah.


Tahu tak, jagung yang dalam tin tu sangat sedap? sedap sedap dan sedap? Kadang-kadang saya makan dalam tin terus. Kalau g kedai, kadang-kadang beli dua tin, satu untuk mak buat ouding, satu lagi untuk dimakan begitu sahaja! Tapi kalau nak lagi sedap, simpan dalam peti ais and makan waktu sejuk.

Pernah makan tak? Kalau tak pernah, cubalah. Manis... Haa lagi 1 penambahan, ada dua jenis tau jagung dalam tin ni. Pilih yang Sweet Coen CREAM STYLE. Jangan ambil yang CARANEL kalau x silap. Ada beza dalam nya. Kalau yang saya selalu makan ni ada lemak-lemak and kuah die pekat. Kalau lagi satu kuah die cair. 

So cubalah ye! Selamat menjamu selera!

Monday, January 28, 2013

Dua Hari Mati Kutu!

ON > OFF > ON > OFF > ON > OFF

Itulah kerja aku sepanjang dua hari ni bila keluar bilik. Apa ke bendanya yang aku On Off kan tu? Apa lagi kalau bukan Modem Wi-Fi yang diletakkan kat depan bilik aku.

Agak tersakit hati apabila dua hari yang sepatutnya hari online iaitu Sabtu & Ahah telah dicemari dengan ketidak adaan Wi-Fi di rumah! tahu tak tersangatlah MATI KUTU! Ibarat dah tak ada hala tuju dalam rumah ni. Sob3... T_T

Just imagine yang diri kita ni selalu online kat rumah ni tetiba tak ada plak line Wi-Fi. Dah macam apa jadinya. Entah apalah masalah yang dihadapi oleh Syarikat TM waktu tu. Yang geramnya, takkkanlah TM tidak sediakan pasukan Standby jika berlaku breakdown? Masa aku praktikal di TNB, mereka siap sediakan pasukan Standby lagi dimana pasukan ni bergerak jika ada masalah yang berlaku On The Spot.

Well, aku tak pastila sama ada TM di Sibu ni yang pekerja dia slow atau mungkin TM di semenanjung is better. Lain negeri, lain rupanyakan. So just accept it lah kan.

Nasib baiklah hari Sabtu tu ada gak masa untuk hilangkan kebosanan dimana aku, adik dan emak, kami keluarga ke Shopping Mall waktu malam. Itu pun kejap je sebab dah bosan sangat. Then terima kasihlah kepada TV3 kerana sabtu malam ahad menyiarkan rancangan Cerekarama yang bertajuk Anak Sampah. Cerita yang not bad. Tahniah ya kepada Pengarah cerita tersebut. (adik ku tengok cerita  ni macam orang gila sebab ada Afiq Muiz, hero dia katanya)

Yang pasti, sepanjang ketidak adaan Wi-Fi dirumah ini tersangatlah bosan dan tersangat kesunyian. Tersangat-sangat MATI KUTU!!!!


Friday, January 25, 2013

Sambutan Maulidur Rasul di Sibu

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah pada tarikh 24 Januari 2013 bersamaan dengan 12 Rabaiulawal 1434 Hijrah, Umat Islam di Seluruh Dunia diberi keizinan oleh Allah SWT untuk meraikan Hari Keputeraan / Hari Keagungan Nabi Muhammad SAW. Dengan bertemakan "Wasatiyyah Tunggak Kesatuan Ummah' maka, Umat Islam meraikan dengan penuh makna.

Alhamdulillah pada tahun ni saya dapat merasakan suasana sambutan Maulidur Rasul di negeri orang iaitu di Sibu. Sambutan ini telah dilakukan di Peringkat Daerah Sibu. Jika sebelum ini pengalaman saya berarak hanyalah pada peringkat sekolah-sekolah sahaja. Tapi kali ini lebih meriah kerana pada Peringkat Daerah. Lebih menyeronokkan ialah melihat Pihak-pihak sekolah rendah, sekolah kebangsaan, sekolah agama, Pihak penjawat awam, penjawat swasta, badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan menghantar wakil masing0-masing untuk berarak di bawah kontinjen yang ada.

Kalau tahun lepas, mak bagi tahu perjalanan tak jauh macam tahun ni. Perjalanan tahun ni dipanjangkan sedikit dan hampir cecah 5km. Panjang jugak tu.

Perarakan seperti biasa dilakukan di tengah-tengah Bandar Sibu. semua Kontinjen dari Sibu akan berkumpul di Dataran Sibu, mereka berkumpul di Padang berhadapan dengan Menara Tinggi Wisma Sanyan.

Di sini mereka akan berkumpul, di hiburkan dengan nasyid, kemudian barulah akan bergerak mengikut laluan yang di tetapkan.

Untuk lihat album penuh boleh click link INI

Dalam kereta. On The Way To Dataran Sibu


Sedikit persembahan Selawat Ke Atas Nabi Muhammad sebelum perarakan bermula.


Kontinjen Batalion 10 Pasukan Gerakan Am(PGA) Sibu

Ni kawan-kawan ayah. Ayah tak ada sebab pergi Out  Station

Sebelum berarak, adik-adik bersarapan supaya lebih semangat.


Kontinjen  SMK Bukit Assek









Comel je budak ni, Wakil Kontinjen Jabatan Penjara Malaysia







Sebahagian pengunjung Pasar Sibu yang melihat perarakan.

Pihak Polis Trafik menutup dan memantau sebahagian jalan Bandar Sibu.


Mak dengan kawan-kawan dia dah pancit.Masing-masing sakit kaki.


Pihak ATM juga membantu melancarkan pergerakan setiap kontinjen. Rata-rata 1 kontinjen akan ada 2 orang askar yang mengiring.

Baju Melayu pakcik ni Style

Terserempak dengan  Wawa. (kawan UTHM)


Alhamdulillah perarakan Maulidur Rasul segalanya berjalan dengan lancar pada pagi tadi. Cuaca juga baik-baik, tidak terlalu panas dan tidak terlalu mendung. Kelihatan adik-adik juga seronok berarak sambil berselawat Ke Atas Nabi Muhammad SAW.

Alhamdulillah. Semoga Umat Islam terus bersatu dan menjaga nama baik Nabi Muhammad SAW.

Thursday, January 24, 2013

Berbasikal di Pulau Li Hua!

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG

DuaPuluhJanuariDuaRibuTigaBelas yang lepas adik aku yang kecik sekali tu ajak berbasikal di Pulau Li Hua. Katanya nak berbasikal nak kasi kurus badan. Dah Gem*k badannya kot. Tu yg beriya ajak berbasikal pusing Pulau Li Hua.

Pulau Li Hua ni ada kat Sibu, tak jauh pun dengan kawasan rumah kami. Satu Kilometer kot nak sampai. Asalnya dulu ada orang cakap Pulau Li Hua ni memang pulau. Pulau kecik yang terletak di kawasan Sungai Rajang. Tahukan Sungai Rajang kat mana? Kalau tak tahu meh saya lempang lima kali.

Sungai Rajang ni sungai yang terpanjang di Malaysia. Bukan setakat panjang, malah besar. Kalau dari rumah saya pun dekat sangat-sangat. Panjang Sungai Rajangni 563 km.


Okay stop pasal Pulau Rajang, nak tahu lebih lanjut, tanya Abang Google.



Pulau Li Hua pula ialah pulau yang terletak di Jalan Upper Lanang, berhadapan dengan Balai Polis Lanang. Boleh nampak Jambatan Upper Lanang yang tinggi dan panjang dan terletak bersebelahan degan Pulau Rajang.



Nak berjogging kat sini best, berbasikal best nak beriada pun best. Ini sebab kawasan tu kawasan yang tenang. Kawasan rumah orang kaya. Gila besar rumah kat sana. Siap rumah tu aku tgk dari luar ada Parking Helikopter. Entah menteri apa aku pun tak tau.



Jambatan Sungai Rajang.


Sebelah ni ialah Sungai Rajang. Besarkan?

Adik & Mak




cc : Thanks to Tuan Yus sebab bagi pinjam basikal. -_-